RiotMinds forum

Officiellt forum för Trudvang, Drakar och Demoner & Götterdämerung. Official forum for Trudvang Chronicles

Spelledare

Tråden om stämningshöjande tillbehör

Ett forum för alla spelledare att diskutera äventyr, hemligheter och annat som bara är för SLs ögon. Varning Spoilers :!:

by Anders » 07 Jan 2017, 10:45

Tänkte att det kunde vara kul med en tråd där vi SL delar på tips om hur vi höjer stämningen och inlevelsen i våra äventyr på olika sätt.

Hitta till exempel för ett tag sedan Tabletop Audio som ger en möjlighet att skapa stämningshöjande bakgrundsljud och musik.
http://tabletopaudio.com/

Med hjälp av deras Soundpad kan man göra egna ljudkulisser som passar just den situationen. Kanske de är i en skog fylld med vargar. Släng på lite vargtjut i bakgrunden tillsammans med regn och vind.
http://tabletopaudio.com/soundpad.html
http://tabletopaudio.com/custom_sp.html

Man kan också förbereda sina ljudkulliser, kanske kommer de stöta på fladdermöss, eller ett monster? I början kanske man vill ha lite hemlighetsfull musik innan man använder lite mer actionmusik. Ett exempel för grottor som jag gjort är till exempel detta:
http://ttaud.io/2hZk45O

Klicka på soundpad 3 uppe till höger för att komma åt den.
Anders
 
Posts: 29
Joined: 02 Jan 2017, 09:47

by Exkodius » 08 Jan 2017, 07:58

Oj vilket fynd! Jag tackar och bugar för att du delat detta.
User avatar
Exkodius
 
Posts: 17
Joined: 06 Jan 2017, 15:27

by Arioch » 09 Jan 2017, 04:16

Vi spelar vår kampanj via roll20, och de har flera ljudarkiv tillgängliga för att spela upp där med. Vår spelgrupp är sedan 20+ år spridda över sverige, men tack vare roll20 så har vi kommit samman för att spela nya utgåvan. Dessutom har jag lyckats få några engelsktalande personer att prova spelet, genom att översätta rollformuläret och förklara reglerna :)

När vi för många år sedan spelade vid ett bord, så var det mycket vanligt att vi hade musik, jag hade förberett vilka cd skivor osv som skulle spelas när, vi hade ofta nedsläckt och hade ljus tända för att ge känslan av fackelsken och lyktor, samt vid ett par tillfällen så slängde någon på sig en hjälm eller annan rekvisita (hemmagjord eller inte), vilket gav mer känsla för att den personen var rollpersonen.

Men som spelledare så får jag säga att det allra bästa och viktiga är att ha en grupp med spelledare och spelare som fungerar bra ihop, där det inte är för mycket stök och bråk, eller prat om annat, där varje spelare kan gå in för att ROLLspela sin rollperson istället för rullspela. I en sådan situation, och även annars, så hjälper det väldigt mycket om spelledaren beskriver saker väl. Att slänga in en liten touch i beskrivningen som kanske inte är så viktig. kan göra stor skillnad.

Exempel.
"Ni kliver av era hästar och framför er ligger den lilla timmerstugan vars tak är täckt av mossa, och det ryker lite ur den murade skorstenen. Framför stugan springer några hönor lösa, och en skyffel av trä står lutad mot stugans ena sida. Vatten från regnet igår droppar sakta nedför det fuktiga taket och bildar en pöl i ena hörnet, och ni kan se den rödmålade dörren står lite på glänt och ni känner doften av nybakat bröd. Hönorna reagerar på er närvaro och springer iväg med ett kacklande."

Jämfört med
"Ni kliver av era hästar vid stugan. Det ryker ur skorstenen. Det är hönor utanför. Och dörren står på glänt."

Nu var det extremt kort i andra exemplet, men det var bara för att göra en poäng av vad jag menade.
Arioch
 
Posts: 60
Joined: 08 Jul 2016, 15:49

by Windefalk » 15 Jan 2017, 11:33

Tja!
Bra initiativ på tråd. =)

Jag använder Syrinscape https://syrinscape.com/about-syrinscape/
Har testat det under ett spelmöte och tycker presetsen fungerar skitbra. Precis som dem andra jag har testat så får man några kanaler kring ett tema med effekter, ambience och musik. Enkelt att muta kanaler och bygga sina egna set. Här får du också "one shots" med RP-effekter som te.x. lightning spell, svärdskling, pil i kött etc.
Det finns massor av pack som man kan ladda ned men jag prenumererar på allt (fantasy) och det kostar 13 dollar per varannan månad (https://syrinscape.com/store/). Fördelen är att det finns en app till iOS och Android (och finns till mac och pc som installation). Syrinscape kan spela upp i 5.1 OCH 7.1 (har inget 7.1 så har inte testat detta)
Jag använder en iPad bakom spelledarskärmen där jag har en timeline uppskriven med äventyret. Jag förbereder med inspirationsbilder från nätet och lägger in för att underlätta miljöbeskrivningen. På telefonen har jag Syrinscape-appen för att växla ljudbanker.

Vi sitter hemma hos mig runt ett bord i vardagsrummet där jag har mitt 5.1-system. Jag sitter med ryggen bakom front och center högtalarna så att RP:na får bästa ljudupplevelsen (är producent/ljudtekniker-nörd ;)).
Jag har skrivit ut en a1-karta över Ereb Altor som vi spelar i (spelarkartan) och lägger på bordet.
Bakom mig har jag tv:n som det rullar snygga fantasybilder på (chrome cast - hämtar bilder från ett utvalt album från google foto)

Image

Image


Så här förbereder jag mina spelmöten:

Skriver en timeline med händelser
Förbereder ljudbankerna och vilka presets som skall användas
Laddar ner fantasybilder som har något med äventyrsmiljön att göra. Städer, hamnar, berg, grottor whatever

T.ex:
Dag .1
Ljudbank: Town, preset: Bard's day off
Fantasybild på en marknad från google för miljöbeskrivning
Information om vad som sker här i äventyret

Dag 2
Ljudbank: Mountain, preset: Wolfs
Fantasybild på ett mörkt, mystiskt, dimmigt bergsmassiv från google för miljöbeskrivning
Information om vad som sker här i äventyret.
Om RP gör X så kan Y och Z hända...

Dag3...
Windefalk
 
Posts: 9
Joined: 16 Feb 2016, 15:37


Return to Spelledare

cron

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

View new posts